Değerli Üyelerimiz,

 Tüberkülozun (TB) yıkıcı sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçları hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve küresel tüberküloz salgınını sona erdirme çabalarını hızlandırmak farkındalık  yaratmak  için her yıl “24 Mart Dünya TB Günü” olarak kutlanmaktadır.  Bu tarih, 1882 yılında Dr. Robert KOCH'un TB hastalığına neden olan bakteriyi bulduğunu açıkladığı ve bu hastalığın teşhis ve tedavisinin yolunu açtığı gündür. Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Derneği 1982'de Mycobacterium tuberculosis'i keşfinin yüzüncü yıldönümünde  “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” olarak kutlanmasını önermiş, DSÖ'nün Dünya Sağlık Asamblesi ve Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiştir.

TB basili geçmişten günümüze dünyanın en ölümcül bulaşıcı katillerinden biri olmaya devam etmektedir. Her gün 4100'den fazla insan verem yüzünden hayatını kaybetmekte ve 28.000'e yakın insan bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa yakalanmaktadır. TB’la mücadeleye yönelik küresel çabalar, sürerken, COVID-19 salgını, #EndTB mücadelesinde yıllarca kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirmiş on yılı aşkın bir süredir ilk kez, TB ölümleri 2020'de artış göstermiştir. 

DSÖ “Yes! We can end TB!” 2023 sloganıyla; yeni,hızlı tanı yöntemlerine, etkili aşı ve yeni anti-tüberküloz ilaçların geliştirilmesine yatırımları artırarak, TB salgınıyla mücadele için çok sektörlü işbirliğini teşvik ederek TB eliminasyon hedeflerinin gerçekleştirilebilmesini umut edebiliriz. TB eliminasyon hedeflerine ulaşma hızı ve kararlılığında, acilen güçleri birleştirme ve dayanışmanın önemli olduğunu düşünmekteyiz. 

Ülkemizde uzun yıllardır başarıyla sürdürülen tüberkülozla mücadele deneyimi ve bilgi birikimi tüberkülozla mücadele eden diğer ülkelere örnek olmaktadır. Tüberküloz tanı, tedavi ve kontrolü ile ilgili çalışmalarımız güçlendirilerek sürdürülecektir. 

“Hedefimiz Veremsiz Bir Dünya, Veremsiz Bir Türkiye”

Bu yıl 24 Mart Dünya TB günü; artık geleneksel hale gelen her yaştan katılımla tam da hedeflediğimiz toplumsal farkındalık oluşturmada anlamında önemli olduğuna inandığımız  IV. Ulusal Veremle Savaş Karikatür Yarışması” ve TB’un çağlar boyunca toplumlarda ne denli izler bıraktığını hissedebileceğimiz “Edebi Metinlerde Tüberküloz”  konulu sunumla çevirim içi sizlerle birlikte olmayı planlıyoruz.

 

TMC Mikobakteri Çalışma Grubu

Yürütme Kurulu

 

24 Mart 2023 Saat: 20.00

Katılım Linki: https://us06web.zoom.us/j/82860545724

Başlangıç Tarihi: 24.03.2023

Bitiş Tarihi: 24.03.2023

Yer: Online

Fotoğraf Galerisi